Eenmanszaak of
besloten vennootschap?

Eenmanszaak of besloten vennootschap?

Een eenmanszaak is een vorm van onderneming waarbij één persoon de enige eigenaar is. In tegenstelling tot een besloten vennootschap (BV), is de eenmanszaak niet afgescheiden van de persoon van de eigenaar. Dit betekent dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor alle schulden en verplichtingen van de eenmanszaak.

Een voordeel van een eenmanszaak is dat het opzetten en beheren ervan vaak eenvoudiger en goedkoper is dan bij een BV. Ook is er meer flexibiliteit bij het nemen van beslissingen, aangezien de eigenaar de enige beslissingsbevoegde is.

Een nadeel van de eenmanszaak is dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor alle schulden en verplichtingen van de onderneming. Dit kan leiden tot een hoge financiële risico's voor de eigenaar, vooral als de onderneming in financiële problemen komt.

In tegenstelling tot een eenmanszaak is een besloten vennootschap (BV) een rechtspersoon die afgescheiden is van de persoon van de eigenaar(s). Dit betekent dat de BV een eigen vermogen heeft en eigen rechten en plichten, en dat de eigenaar(s) niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden en verplichtingen van de BV (tenzij er mismanagement wordt aangetoond).

Een voordeel van een BV is dat de eigenaar(s) minder persoonlijk risico lopen, aangezien zij niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden en verplichtingen van de onderneming. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als de onderneming grote financiële risico's loopt. Ook kan het makkelijker zijn om aan financiering te komen, aangezien de BV een eigen vermogen heeft.

Een nadeel van een BV is dat het opzetten en beheren ervan vaak complexer en duurder is dan bij een eenmanszaak. Ook is er minder flexibiliteit bij het nemen van beslissingen, aangezien de aandeelhouders (eigenaars) van de BV hierover moeten stemmen.

Uiteindelijk is de keuze voor een eenmanszaak of een BV afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van de ondernemer. Het is belangrijk om goed te overwegen wat de voordelen en nadelen zijn van beide opties.

Conclusie: loop je géén of weinig risico of is je winst lager dan € 175.000? Kies dan voor een eenmanszaak.

Vragen?
Neem vrijblijvend contact op met één
van onze juridische specialisten!

Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©365 Business Support©